Začínáme blogovat :)

04.01.2015 23:07

V právě končícím roce 2014 jsme oslavili 15. let otevření Galerie U brány v Úštěku. Je to doba, za kterou se z nemluvněte stává mladý muž či mladá žena a dostávají občanský průkaz na důkaz začínající odpovědnosti za svůj život. Naše galerie se za těch patnáct let také vyvíjela, dozrávala, hledala, až došla do dnešní podoby. Místo občanského průkazu dostala k narozeninám nový web. Ten je teprve na počátku dospělosti a musí se na něm ještě pracovat a mnohé vylepšit. Prosíme o strpení a pochopení, chvilku to ještě bude trvat, než dozraje. 

Jednou z věcí, která by měla web vylepšit je i blog. První příspěvek jsem si dovolil jako zakladatel galerie napsat sám. Další budou z pera námi oslovených výtvarníků a dalších zajímavých osobností.

Naše galerie je úzce spojená s nejmenší městskou památkovou rezervací v Čechách, s městečkem Úštěk. Sdílí kouzelnou atmosféru místa, kde se v tom dobrém smyslu slova zastavil čas a kde se člověk může na chvilku zasnít a cítit se jako v jiném světě. Naši vystavující jsou současní čeští výtvarníci často zvučných jmen. Spojuje je několik věcí. Klasická technika výtvarného projevu – například olejomalba či akvarel a u grafických listů hlavně litografie a lepty /odbornější vysvětlení těchto termínů nechám osobám povolanějším/. Dále vybíráme umělce často renesanční /excelují nebo excelovali ve více uměleckých oborech/ a mnozí z nich zažili slavná šedesátá léta plná uměleckého i společenského kvasu. Snažíme se je pomocí jejich díla přiblížit co nejvíce lidem a pokud patříte k návštěvníkům vernisáží, pak se s nimi můžete setkat i přímo. Každé setkání s osobnostmi /a s jejich výtvarnými projevy/ jako je Jiří Suchý, Ivan Mládek, J. A. Pacák, Jan Saudek, Jan Kanyza, Iva Huttnerová, Jiří Slíva, F.R. Čech a další je událostí, která se nezapomíná. Slušnost a skromnost geniálního pana Jiřího Suchého, ochota a rozhled vtipného Ivana Mládka jsou věci, která Vás ovlivní na celý život. A tak bych mohl jmenovat dále. Výhodou je, že i když se nám tato ojedinělá generace dostává často do požehnaného věku, můžeme si pořízením výtvarného dílka nejen vyzdobit vlastní interiér, ale zároveň nám zůstane trvalá vzpomínka na naše oblíbené kulturní osobnosti. Nezapomínáme ani na zajímavé severočeské autory a na umělce nastupující generace. Důkazem toho jsou letošní připravované výstavy Bereniky Saudkové nebo Denisy Abrhámové – Grimmové.

 

Autor - Libor Uhlík starší

Diskusní téma: Začínáme blogovat :)

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek